Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bittsánszky András
Közétkeztetési rendszerek hatékonysága: élelmiszerbiztonsági kultúra hatása a táplálkozás minőségére és az élelmiszerhulladékok keletkezésére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Neumann János Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Neumann János Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Bittsánszky András
helyszín (magyar oldal): NJE- BUdapest
helyszín rövidítés: NJE


A kutatási téma leírása:

Az étkeztetési piac szereplői jelentős erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az általuk szolgáltatott élelmiszer biztonságos legyen. Erre egyrészt a szabályozás miatt, másrészt a fogyasztói bizalom megtartása miatt van szükség. A megfelelő szolgáltatás kialakításához azonban nemcsak a biztonságra, hanem a minőségre is oda kell figyelni. Az élelmiszer-biztonságot és a minőséget a vállalkozók menedzsment eszközökkel biztosítják azonban a menedzsment rendszerek hatékonysága az élelmiszer-biztonsági kultúrától függ. Az élelmiszerbiztonsági kultúra szervezeti szinten létezik és befolyásolja az élelmiszerbiztonsági teljesítményt. Az élelmiszerbiztonsági kultúrát elsősorban az élelmiszer kezelő dolgozók tudásán, hozzáállásán és gyakorlatán alapul. A gyermekétkeztetésre a legtöbb európai országban vonatkozik valamilyen szintű törvényi szabályozás. A jogalkotók általános célja, hogy a gyermek számára egészséges és kulturált étkezést biztosítsanak. A jogszabályok azonban nem minden esetben érik el a céljukat, ugyanis a gyermek nem biztos, hogy elfogyasztja a számára elkészített ételt. Ezáltal a táplálékát egyéb forrásból kell pótolnia (ami gyakran nem egészséges), továbbá a megmaradt étel nagy valószínűséggel hulladékká válik. A kutatás során megvizsgáljuk, hogy a gyermekétkeztetésben részt vevő dolgozók tudása hozzáállása és gyakorlata, valamint a szervezet élelmiszerbiztonsági kultúrája hogyan
befolyásolja a szolgáltatás minőségét, a fogyasztói megelégedést, valamint a keletkező hulladékok mennyiségét. Megvizsgáljuk, hogy az élelmiszerbiztonsági kultúrának milyen szerepe van abban, hogy a gyermekétkeztetés betöltse feladatát, vagyis a gyermekek életkorának megfelelő egészséges és tápláló ételt biztosítson és mindezt úgy, hogy a gyermekek a számukra biztosított ételt el is fogyasszák.


Jelentkezési határidő: 2024-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )