témavezető: Gere Attila
helyszín (magyar oldal): Árukezelési, Kereskedelmi és Érzékszervi Minősítési Tanszék helyszín rövidítés: ÁKÉMT
A kutatási téma leírása:
A készételekkel és készétel menüsorokkal kapcsolatban felmerülő esetleges minőségi problémákból adódóan nagy mennyiségű ételmaradék és -hulladék keletkezhet, amelynek csökkentésére az előzetes érzékszervi vizsgálatok adhatnak megoldást. Mindemellett azonban a készételek és készétel menüsorok érzékszervi minősítése számos kihívást tartalmaz kezdve a nagyszámú összetevővel, az ételek sokszínűségén át a jó érzékszervi gyakorlatoknak való megfelelőségig. A doktori munka során a jelölt feladata a készételekkel és készétel menüsorokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi módszertanok áttekintése, értékelése, illetve fejlesztési lehetőségeinek feltárása. A munka célja új, innovatív módszertan(ok) kifejlesztése, amely figyelembe veszi a fogyasztói igények mellett az előállítók szempontjait is. A doktori munka eredménye egy olyan módszertan, amely nemcsak a kutatásokban vagy konyhákban, hanem akár a hatósági ellenőrzések során is jól használható. A felvétel során előnyt jelent a készételek és készétel menüsorok értékelésével, érzékszervi minősítésével kapcsolatban szerzett tapasztalat, statisztikai módszerekben (hipotézis vizsgálatok, dimenziócsökkentő eljárások, klasszifikáció, regresszió) és statisztikai szoftverek (R-projekt) használatában való jártasság.