Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fári Miklós
Űrkörnyezetben is potenciálisan termeszthető egyszikű fűfélék préselt zöld levéből készíthető élelmiszerek és étrendkiegészítők vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
élelmiszertudományok
Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Fári Miklós
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A PhD kutatási terv része egy, a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék Űrnövénykutató Csoportja
által végzett, már folyamatban lévő átfogó űrnövény kutatási programoknak (űrnövénynevelő eszközök és
űrpaprika kutatása; Hunor Veg-Box program; TKP Biotechnológia Levélfehérje Biotechnológia program;
UD-Space program). Részletezve a kutatási tervet, az alábbi, egymásra épülő részterületekből áll:
1. Az űrbiológiai feldolgozásra alkalmas zöld biomassza-termesztése zárt terű, vertikális ill. horizontális
növénynevelő egységekben: A növénynevelő egységek a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék
Űrnövény Kutató csoport által fejlesztett eszközök. A kísérlet részét képezi a termesztő közeg, növényi
tápanyag utánpótlás (beleértve biofortifikálási lehetőségeket a zöld biomassza értéknövelési céljának
érdekében) és mesterséges megvilágítási viszonyok változtatásának vizsgálata a növények fejlődésére. A
zöld biomasszát jelentő növény fajokat egynyári és évelő fűfélékből választjuk. Közöttük elsősorban
magyar nemesítésű durumrozs tritikálé fajtákat vizsgálunk. Továbbá biotechnológiai módszerrel
(szomatikus embriogenezis által) szaporítható Arundo donax füvet vonunk be a kísérletekbe. Az okos
növénymegvilágító LED rendszerek között a PhD hallgató bekapcsolódik az ISS-en is található Veggie
űrnövénynövénynevelő rendszert kiszolgáló Osram Phytofy (https://www.i-hled.co.uk/phytofy/)
hatcsatornás növénymegvilágító egység kutatásaiba.
2. A változó, zárt térben megnevelt növények és azok feldolgozását követően kapott frakciók termékjelöltek
értékmérő paramétereinek vizsgálata biokémiai módszerekkel. Ezek között van a fehérjék minőségi és
mennyiségi vizsgálata műszeres analitikai vizsgálatokkal. Fitokémiai komponensek minőségi és
mennyiségi vizsgálata, beleértve vitaminokat, fenolos komponenseket. Oldott só tartalom változása és ezzel
együtt mikro-, makroelem összetétel. A zöld biomassza feldolgozás függvényében élelmiszercélú vagy
étrendkiegészítőként hasznosítható termékfejlesztés asztronauták számára a kísérletes munka végcélja
szem előtt tartva, hogy a növényi alapú, természetes élelmiszerek és étrendkiegészítők kutatása azért is
jelentős, mivel a jelenlegi gyakorlat nem támogatja az asztronauták gyógyszeres kezelését és terápiáját a
táplálkozással összefüggésbe hozható kórképek kapcsán az űrben.
3. A zöld füvekből fejlesztett termékjelöltek élelmiszercélú vagy étrendkiegészítőként való
hasznosíthatósága céljából in vitro toxikológiai ill. állatetetési modell kísérletek.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2024-05-15


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )