Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mihucz Viktor
A fenntartható főzés hatása a beltéri levegő minőségére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
gyógyszerészeti tudományok
Semmelweis Egyetem Doktori Iskola

témavezető: Mihucz Viktor
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A fenntartható ételkészítés hatása a beltéri levegőminőségre
Célkitűzések
Az ételkészítés jelentős aeroszolkoncentrációt eredményezhet beltérben. A jól ismert kémiai rákkeltő anyagok jelenléte egyértelműen jelzi, hogy a főzéskor keletkezett aeroszol károsan hathat az emberi egészségre. A vegetáriánus és vegán étrend egészségesebbek a hagyományos étrendekhez képest és hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez. Javasolt kutatási téma célja a vegetáriánus és vegán éttermek főzési emissziós profiljának monitorozása és összehasonlítása a hagyományos éttermekével. Emiatt olyan egészségügyi kockázatot jelentő markereket kívánunk monitorozni, mint az ultrafinom részecskék, a tökéletlen égést jelző NO2, az összes illékony szerves vegyületek (VOC), policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), a főzés során az étkezési olajokból kibocsátott formaldehid.
A vizsgálandó vegyületek részletes jegyzéke
i) NO2, ami tökéletlen égést jelez
ii) Étkezési olajokból főzés során kibocsátott VOC-k, aldehidek, PAH-ok
Egyedi illékony szerves vegyületek: (R)-(+)-LIMONÉN; SZTIROL; n-HEXÁN; 3-CARENE; p-CIMÉN; 2-butoxi-etanol; α-PINENE; BTEX –TD-GC-FID méréstechnikával
Egyes aldehidek: FORMALDEHID; ACETALDEHID; BENZALDEHID; ACROLEIN; GLUTARALDEHID; PROPIONALDEHYDE HPLC-UV méréstechnikával
Gázfázisú XAD-2 patronokra, illetve PM2.5-re gyűjtött egyedi PAH-ok: 16 kiemelt PAH (köztük naftalin, fluorén, fenantrén, antracén, fluorantén, pirén, krizén, BaP, BghiP, BkF
Valós idejű mérések: UFP, CO2, NO2, O3, VOC és formaldehid
a) Az ultrafinom részecskeszámláló segítségével kimutatott ultrafinom részecskeszám-koncentráció (UFP), amely a részecskekoncentrációt köbcentiméterenkénti egységben [pt/cc] méri körülbelül 0,02< Dp < 1 μm mérettartományban. Az UFP számláló nagy tisztaságú izopropil-alkoholt használ a levegőben szálló nanorészecskék nagyobb cseppekké való növelésére, amelyek könnyebben észlelhetők és megszámlálhatók.
b) A CO2-t nem diszperzív infravörös analizátorral monitorozzuk, elemes adatgyűjtővel.
c) NO2 meghatározása integrált rendszerrel, amely magában foglal egy amperometrikus érzékelőt, egy dinamikus levegő-mintavételt, egy szabadalmaztatott szűrőt és egy elektronikus áramkört (Érzékelési határ – LOD = 7 ppb).
d) HCHO elektrokémiai érzékelővel meghatározva (LOD= 0,01 ppm).
e) 0-30 ppm (LOD= 0,01 ppm) mérési tartományú, fotoionizációs detektáló szenzortechnológián alapuló TVOC-mérő
Minták:
i) levegőminták aktív mintavétellel VOC-kra és aldehidekre
a) Levegő-mintavétel VOC-hoz Tenax TA-val (200 mg, 60/80 mesh) töltött acélszorbens csövekkel, és 0,02 l/perc áramlási sebességű mintavevő szivattyú-készlethez csatlakoztatva.
b) Aldehidek levegőmintavétele 2,4-dinitro-fenil-hidrazinnal (2,4-DNPH) bevont adszorbensekkel szilícium-dioxid-patronokkal és 0,1 l/perc áramlási sebességű mintavevő szivattyúval.
ii) PM2.5 (SKC pumpával) és gravimetriás elemzés
További fizikai mérések:
HOBO a hőmérséklet, a relatív páratartalom és a fényintenzitás összegyűjtésére.
A mintavétel időtartama: 6 óra a műszaknak megfelelően.
i) beltérben: a mintavételi nyílásokat háromlábú állványon kell elhelyezni 1,50-1,70 m magasságban, hogy az ember légzési zónájának magasságát képviselje.
ii) kültéren: belső udvar vagy utcafront vagy levegő beszívás vagy levegő elszívás
Mintavételi helyek: 10 vegán/vegetáriánus, illetve hagyományos étteremben Magyarországon.


Jelentkezési határidő: 2024-09-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )