témavezető: Beszédes Sándor
társ-témavezető: Szabó P. Balázs
helyszín (magyar oldal): University of Szeged helyszín rövidítés: SZTE
A kutatási téma leírása:
Az élelmiszeripari gyártástechnológiák mindegyikében a biológiai eredetű anyagok többlépéses, fizikai, kémiai és biológiai módszereket egyaránt alkalmazó transzformációs lépésen mennek keresztül. A technológiai paraméterek optimalizálása elsősorban a kitermelési mutatók növelését és az élelmiszerek minőségi mutatóinak javítását célozzák meg, az élelmiszerbiztonsági szempontoknak való teljes megfelelés mellett. Azonban ezen céloknak való megfelelés egyben a környezeti hatások minimalizálását is lehetővé teszi (pl. hulladékok minimalizálása, ill. ezek hasznosítása; szennyezőanyag kibocsátás csökkentés stb.). Ezen integrált szemléletű hatékonyságnövelést lehetővé tevő, valamint a termelési rendszerek fenntarthatóságát fokozó fejlesztések fontos területet képviselnek a gyártástechnológiában, illetve az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítás során lejátszódó folyamatok megfelelő monitoringjában (pl.: folyamatok nyomon követése, optimális végpontjelzés).
A kutatások célja olyan újszerű, dielektromos méréseken alapuló módszerek fejlesztése, amelyek elsősorban roncsolásmentességük, gyorsaságuk, a vizsgált rendszert kevéssé zavaró mérési sajátosságaik, vegyszermentességük, in-line és real-time mérésekre való alkalmasságuk miatt alkalmasak az élelmiszeripari gyártástechnológia (pl.: enzimes- és fizikokémiai) folyamatok monitoringjára. Ezenkívül lehetővé teszik a gyártási veszteségek csökkentését, az energiaszükséglet minimalizálását, illetve a növényi és állati eredetű melléktermékek hatékonyabb hasznosítását.