A menta fajok közül gyógyászati és élelmiszeripari-, kozmetikai ipari szempontból a borsmentának és a fodormentának van nagyobb jelentősége. A világ számos országában, így hazánkban is foglalkoznak ezen növényfajok nemesítésével. A jelenlegi fajtajegyzékben viszont az igén régen bejegyzett, világszerte közkedvelt Mitcham borsmenta fajta mellett csupán egy, újabb nemesítésű fajta a Mexián szerepel.
Ezen doktori téma célkitűzése a Gyógy-és Aromanövények Tanszék génbanki menta klónjainak részletes morfológia (levelek, hajtások színe, levelek fogazottsága, szőrözöttsége, illóolaj-tartó mirigyszőrök száma, elhelyezkedése) és beltartalmi (illóolaj mennyisége, illóolaj összetétele, összes fenoltartalom és összantioxidáns kapacitás, rozmaringsav-tartalom meghatározása, érzékszervi vizsgálatok) jellemzése, a fajok pontos meghatározása, a nemesítésben perspektivikus vonalak kiválasztása. Mivel a menta fajoknak allelopátiás hatása is közismert, így a vizsgált növényanyagot ezen szempont alapján is értékelnénk. A hatóanyag felhalmozódást befolyásoló tényezőket már régóta kutatják a menta fajok esetében, a levelekben, illetve a növényből kinyert illóolajban a tárolás során tapasztalható minőségi változásokról azonban kevesebb információ áll rendelkezésre. Így további célkitűzésünk a tárolás hatásának vizsgálata 24 hónapon keresztül, különböző tárolási körülmények között.