témavezető: Szabó P. Balázs
helyszín (magyar oldal): SZTE Élelmiszermérnöki Intézet helyszín rövidítés: SZTE
A kutatási téma leírása:
Az éghajlatváltozás komoly fenyegetést jelent a környezet jövőjére nézve, befolyásolja a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is. Világszerte a heves esőzések és áradások, az erdőtüzek, stb. gyakoribb előfordulása mind-mind közvetlen jelei a drasztikus globális környezeti változásoknak. Az élelmiszerek - az alapvető gabonaféléktől kezdve a magas fehérjetartalmú hüvelyesekig és olajos magvakig - alapvető fontosságúak az ember számára: a globális élelmezésbiztonság összetettsége azonban egyre nagyobb kihívást jelent, és a világnak továbbra is óriási nehézségekkel kell szembenéznie a megfelelő, mindenki számára egészséges, biztonságos és magas tápértékkel bíró élelmiszerek biztosítása terén, mégpedig méltányos és környezeti szempontból fenntartható módon. Ez a kutatás az éghajlatváltozásnak az élelmiszerbiztonságra gyakorolt sokrétű hatásait kívánja vizsgálni a változó éghajlati viszonyok összefüggésében.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1