témavezető: Molnár Zoltán
társ-témavezető: Kerényi Zoltán
helyszín (magyar oldal): SZE-AKMK Növénytudományi Tanszék Mosonmagyaróvár Vár tér 2. "B" épület helyszín rövidítés: AKMK
A kutatási téma leírása:
A tejsavbaktériumokat évszázadok óta használjuk élelmiszer és takarmány tartósítására. Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb szerepet kapnak antimikrobiális kutatások alanyaiként is, így egyre elterjedtebben vizsgálják hatásukat a növényi kórokozókra, illetve magukra a növényekre is. Bár a növényi növekedésre gyakorolt hatásukat többen is vizsgálják, ennek hátterében álló hatásmechanizmusról jóval kevesebbet tudunk. Célunk ezen ismeretek bővítése, a növények növekedésére jelentős hatással bíró tejsavbaktériumok kiválasztása, majd hatásuknak hátterében álló biológiai háttér tisztázása.