témavezető: Szabó Éva
webcím: http://doktoriiskola.etk.pte.hu/ helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola helyszín rövidítés: EDI
A kutatási téma leírása:
Zsírsavbevitel táplálkozástudományi jelentősége és műszeres vizsgálata
A zsírsavak fontos alkotóelemei a membránt felépítő lipideknek, illetve számos másodlagos hírvivő molekula előanyagai is lehetnek. Bár a szervezetünk képes a zsírsavak többségét felépíteni, az esszenciális zsírsavakat csak a táplálékunkkal tudjuk bevinni. A szervezet zsírsavellátottságára nem csak a táplálkozás, de bizonyos betegségek (pl. diabetes, atherosclerosis, asthma, pollenallergia) és élethelyzetek (pl. várandósság) is hatással lehetnek.
A jelölt célja a zsírsavellátottság befolyásolhatóságának vizsgálata különféle élelmiszerekkel, táplálkozási szokásokkal fiziológiás és patológiás állapotokban. Az élelmiszerek, egyéb biológiai minták zsírsavösszetételének vizsgálata analitikai módszerekkel, nagyműszeres meghatározással történik.
előírt nyelvtudás: B2 komplex felvehető hallgatók száma: 1