témavezető: Nyitrainé Sárdy Diána
társ-témavezető: Varga Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): Szőlészeti és Borászati Intézet helyszín rövidítés: SzBI
A kutatási téma leírása:
A különböző termőhelyek és szőlőfajták nagyban befolyásolják a borok érzékszervi tulajdonságait, a borászati technológián kívül. A különböző borbírálati rendszerek különböző súlyzófaktorral tartalmazzák a fajtajelleg megjelenését illatban, ízben, így azoknak a boroknak az esetében, melyek autochton fajtából készültek nem felétlen lehet minden egyes esetben a fajtát értékelni és objektív bírálatot adni. Ennek következtében a különböző bírálati módszereket statisztikailag kell kiértékelnünk abból a szempontból, hogy a fajtajelleg milyen mértékben jelenik meg a bírálaton belül, továbbá a termőhely megjelenésének egyes paraméterei mennyire vehetőek észre a borjellegében, karakterében.
Új tudományos bírálati módszerek tesztelése, és az érzékszervi bírálatok összehasonlítása az egyes aromakomponensekkel.