témavezető: Szabó Éva
társ-témavezető: Kőrösi László
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola helyszín rövidítés: EDI helyszín rövidítés: EDI
A kutatási téma leírása:
A szőlő részei (levél, bogyóhéj, szőlőmag),illetve a belőlük készült termékek (bor,szőlőmagolaj, szölőmagpor) számos biológiailag aktív alkotóelemet tartalmaznak(polifenolok, zsírsavak), melyek kedvező hatással lehetnek az egészségi állapotra. A szőlőben található — polifenolok — jelentős
szerepet — játszhatnak az —— antioxidáns védekezésben, ezáltal védhetik a sejteket az oxidatív — károsodástól. Ezt a hatást kiegészítheti a szőlőmag olajtartalma, mely igen gazdag esszenciális n-6 linolsavforras. A jelölt célja a különféle szőlő eredetű minták(levél, bogyó, mag, héj, bor, törköly)vizsgálata, illetve a szőlőfajták közötti lehetséges hasonlóságok és/vagy különbségek feltárása, azok mérése analitikai módszerek segítségével.