témavezető: Dóka Ottó
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék Győr Egyetem tér 1. helyszín rövidítés: GIVK
A kutatási téma leírása:
A különböző állati eredetű élelmiszerek minőségvizsgálatára alkalmazott módszerek széles köre ismert. A módszerek alapvetően fizikai és/vagy kémiai aljárások alkalmazását jelentik. Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb szerepet kapnak a vegyszer- és roncsolásmentes technikák.
A hagyományos optikai módszerek, spektrofotometriai eljárások döntő hányada alapos mintaelőkészítést, elválasztási technikák alkalmazását igényli. Az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe kerültek a fototermikus módszerek, mint pl. fotoakusztikus, fotopiroelektromos, fotokalorimetriás módszerek. Ezek a technikák a fény-anyag kölcsönhatás során azt használják ki, hogy a minta által periodikusan abszorbeált fényenergia hőmérsékletingadozást hoz létre a mintában, amit aztán valamilyen – a fent említett - módokon detektálunk. A mért jel kialakulásából is következik, hogy nincsen szükség mintaelőkészítésre, ami a vizsgálati időt is jelentősen lerövidíti.
Az optikai módszerek egy másik csoportját jelentik a színmérések. Általában igaz, hogy a termékek színe és minősége, összetétele között szoros kapcsolat van. Ezért a színmérés eredményei felhasználhatók a termékek minősítésére is.
A vázolt módszereket kívánjuk alkalmazni húsipari, tejipari termékek és egyéb termékek minőségének meghatározására.