témavezető: Szűcs István
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar helyszín rövidítés: DEGTK
A kutatási téma leírása:
A kutatási téma a hazai sertéshús termékpálya egészére kiterjedő gazdasági vizsgálatát foglalja magában, különös tekintettel az ágazat üzemi és termékpálya szintű versenyképességét meghatározó tényezők feltárására, az esetleges tartalékok meghatározására. Elsődleges feladat, a hús termékpályájának „a teleptől a fogyasztóig” szemléletet visszatükröző, a termékpálya minden egyes szakaszának átfogó vizsgálata. Az értéklánc mentén haladva, mindenképpen szükséges feltárni az egyes termékpálya szakaszokhoz kapcsolódva: az ellátási lánc jellemzőit és kritikus pontjait; a jövedelem keletkezését és áramlását; a költség és profit centrumokat; a szűk keresztmetszeteket, a kihívásokat és a fejlesztési lehetőségeket. El kell végezni: (1) a hazai sertéshús előállítás és feldolgozói szektor (vágóhíd, készítménygyártás) közötti kapcsolatrendszer átfogó elemzését és (2) a hazai sertéshúsvertikum versenyképesség elemzését nemzetközi összehasonlításban.
előírt nyelvtudás: magyar ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol felvehető hallgatók száma: 1