témavezető: Juhász Anikó
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
Az elmúlt évtizedek az élelmiszer-ellátási láncok viszonylag gyors és drasztikus átalakulását hozták. Az élelmiszer-ellátási lánc modern és globalizált formáiban az élelmiszer általában több és egyenként koncentrált vertikális fázison – feldolgozókon, valamint nagy- és kiskereskedőn – keresztül jut el a termelőtől a fogyasztóig, ezzel általában jelentősen csökkentve a kistermelők piacra jutási esélyeit és jövedelemszerzési lehetőségeit. Az ellátási lánc rövidítése a közvetlen értékesítéssel vagy az úgynevezett alternatív, rövid láncokkal megoldás lehet a magasabb termelői jövedelem elérésére, az erős ágazati verseny elkerülésére, a logisztika környezeti terhelésének csökkentésére és a termelő-vásárló között felbomlott társadalmi kapcsolat erősítésére, de nem feltétlenül és automatikusan. Ezért különösen érdekes, térségi különbségeket is figyelembevevő kutatási kérdések lehetnek az alábbiak:
• Milyen tapasztalatai és fejlődési útjai vannak a rövid ellátási láncokat használó élelmiszertermelő vállalkozásoknak?
• Mennyire érezhető és váltható pénzre a termelői termékek iránti kereslet növekedése Magyarországon?
• A hazai kkv méretű, professzionális marketing szakemberekkel jellemzően nem rendelkező élelmiszertermelők használják-e és ha igen mire a közvetlen fogyasztói kapcsolatot?
• Mennyire felkészültek az értékesítéssel összefüggő hatósági és jogszabályi elvárásokra és milyen akadályokba ütköznek a megfelelés során.