Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Fári
Testing of food and dietary supplements made of pressed green juice of monocot grasses that can potentially be grown under space conditions

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
food sciences
Doctoral School of Nutrition and Food Sciences

Thesis supervisor: Miklós Fári
Location of studies (in Hungarian): University of Debrecen
Abbreviation of location of studies: DE


Description of the research topic:

A PhD kutatási terv része egy, a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék Űrnövénykutató Csoportja
által végzett, már folyamatban lévő átfogó űrnövény kutatási programoknak (űrnövénynevelő eszközök és
űrpaprika kutatása; Hunor Veg-Box program; TKP Biotechnológia Levélfehérje Biotechnológia program;
UD-Space program). Részletezve a kutatási tervet, az alábbi, egymásra épülő részterületekből áll:
1. Az űrbiológiai feldolgozásra alkalmas zöld biomassza-termesztése zárt terű, vertikális ill. horizontális
növénynevelő egységekben: A növénynevelő egységek a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék
Űrnövény Kutató csoport által fejlesztett eszközök. A kísérlet részét képezi a termesztő közeg, növényi
tápanyag utánpótlás (beleértve biofortifikálási lehetőségeket a zöld biomassza értéknövelési céljának
érdekében) és mesterséges megvilágítási viszonyok változtatásának vizsgálata a növények fejlődésére. A
zöld biomasszát jelentő növény fajokat egynyári és évelő fűfélékből választjuk. Közöttük elsősorban
magyar nemesítésű durumrozs tritikálé fajtákat vizsgálunk. Továbbá biotechnológiai módszerrel
(szomatikus embriogenezis által) szaporítható Arundo donax füvet vonunk be a kísérletekbe. Az okos
növénymegvilágító LED rendszerek között a PhD hallgató bekapcsolódik az ISS-en is található Veggie
űrnövénynövénynevelő rendszert kiszolgáló Osram Phytofy (https://www.i-hled.co.uk/phytofy/)
hatcsatornás növénymegvilágító egység kutatásaiba.
2. A változó, zárt térben megnevelt növények és azok feldolgozását követően kapott frakciók termékjelöltek
értékmérő paramétereinek vizsgálata biokémiai módszerekkel. Ezek között van a fehérjék minőségi és
mennyiségi vizsgálata műszeres analitikai vizsgálatokkal. Fitokémiai komponensek minőségi és
mennyiségi vizsgálata, beleértve vitaminokat, fenolos komponenseket. Oldott só tartalom változása és ezzel
együtt mikro-, makroelem összetétel. A zöld biomassza feldolgozás függvényében élelmiszercélú vagy
étrendkiegészítőként hasznosítható termékfejlesztés asztronauták számára a kísérletes munka végcélja
szem előtt tartva, hogy a növényi alapú, természetes élelmiszerek és étrendkiegészítők kutatása azért is
jelentős, mivel a jelenlegi gyakorlat nem támogatja az asztronauták gyógyszeres kezelését és terápiáját a
táplálkozással összefüggésbe hozható kórképek kapcsán az űrben.
3. A zöld füvekből fejlesztett termékjelöltek élelmiszercélú vagy étrendkiegészítőként való
hasznosíthatósága céljából in vitro toxikológiai ill. állatetetési modell kísérletek.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2024-05-15


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )