Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Endre Máthé
Characterization of the phytonutrient profile of bud extracts and investigation of mechanisms of action for the purpose of developing anti-diabetic/inflammatory nutraceut

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
food sciences
Doctoral School of Nutrition and Food Sciences

Thesis supervisor: Endre Máthé
Location of studies (in Hungarian): University of Debrecen
Abbreviation of location of studies: DE


Description of the research topic:

A rügykivonatok tanulmányozása relatívé új területe a fitoterápiának és leginkább a fitonutriens komponensek beazonosítására fokuszál, miközben in vitro és in vivo vizsgálatok révén igyekszik bizonyítani hatástani funkcióit. A kísérleti munka során olyan növényi rügykivonatokra kell koncentrálni mint a mézgás éger (Alnus glutinosa) és hanga (Calluna vulgaris), illetve ezek keverékeinek analitikai kémiai jellemzésére különös tekintettel a polifenolokra és flavonoidokra, illetve az aminosavak beazonosítására. Különféle módszereket alkalmazva vizsgálni kell az in vitro antioxidáns és anti-inflammatorikus aktivitást, majd a kapott adatok alapján tovább kell fejleszteni a PlantextraktBiobase adatbázist hálózatelemzési módszerek révén. Ezt követően in vivo megközelítésben vizsgálni kell az említett rügykivonatok és keverékeik koncentráció-függő hatását különféle étrendű táplálkozási körülmények közepette. Ugyanakkor le kell végezni a rügykivonatok antimikrobiális hatásainak az elemzését is. A kapott eredmények alapján definiálni kell nutraceutikum típusú termékeket.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2024-05-15


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )