Thesis supervisor: Ildikó Karsai
Location of studies (in Hungarian): ATK MGI Abbreviation of location of studies: MGI
Description of the research topic:
A tervezett kutatási programunkban az árpa, búza és zab hőtűrését tanulmányozzuk szántóföldi és kontrollált klímakamrás kísérletekben. Célunk a stressz tűrés genetikai, fiziológiai alapjainak azonosítása, a fajták stressz tűrésében megmutatkozó, gabonafajokon belüli és fajok közötti diverzitás mértékének és a válaszreakciók típusának elemzése. Mindhárom gabonafaj esetében széles genetikai bázist képviselő több, mint 180 fajtából álló asszociációs populációt vonunk a vizsgálatainkba. Meghatározzuk a teljes populációk hőstressz tűrését kontrollált körülmények között, valamint szántóföldön vizsgáljuk termőképességüket természetes vízellátottság mellett és öntözött kezelésben. Az így kapott fenotípusos adatmátrixokon elvégezzük a teljes genomra kiterjedő asszociációs elemzéseket a genetikai komponensek azonosítása céljából. Fajonként 30-40 fajtából álló részpopulációt kontrollált körülmények mellett hőstressz kísérletbe vonunk, amelynek során a produkcióbiológiai paraméterek mellett számos fiziológiai paramétert is meghatározunk.
A kísérleti program kivitelezésére az MTA ATK Mezőgazdasági Kutatóintézetében, a Molekuláris Nemesítési Osztályon (Martonvásár) kerül sor levelező PhD hallgató képzési rendszerben.
Required language skills: angol Recommended language skills (in Hungarian): angol Number of students who can be accepted: 1