Thesis supervisor: Lajos Szabó
Location of studies (in Hungarian): Szent István Egyetem Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
A világ bortermelése az utóbbi években a minőségi termelés felé tolódott el.Ezzel egy időben a Föld olyan éghajlati zónáiban is megidult a szőlőművelés ahol még soha nem volt.Ugyanakkor a termesztés éghajlati adottságai (ökológia/talajtan/melioráció stb) optimálisak.Ezek a tényezők lényeges befolyást tanúsitanak a bor kereskedelmében a XII.sz.kezdete óta.Annak nemzetközi kereskedelme mellett kihatások észlelhetők a hazai bor kereskedelmében is úgy export mint import szinten.A A fentiek vonatkozásában erőteljes változások vannak kontinensenként a fogyasztás kultúrájában,amelynek egyik szóvivője a gasztronómi-turizmus.Ennek a ténynek az optimális feltárásához fontos a borfelvásárlás folyamatának kutatása hazai és nemzetközi szinten s szintetizálva a kettő kapcsolatát.A kereskedelem folyamatában fontos elemként merül fel a bor kiválasztásában a korosztály,az életszinvonal,a kultúra,a vallás stb. Tehát komplex kitekintésben fontos a kutatást végezni (pl.különös hangsúlyt adni a kérdésben Kinának,Oroszországnak.).