Thesis topic proposal
 
Márta Veresné Dr. Bálint
Monitoring the nutritional status and nutrient intake of the elderly. Elderly education for influencing eating attitudes

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
general health sciences
Doctoral School of University Semmelweis

Thesis supervisor: Márta Veresné Dr. Bálint
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis University
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A témafelvetés indoklása: Napjainkban a várható élettartam folyamatosan növekszik. Az egészség megtartása, az egészségben eltöltött évek száma pedig a legfontosabb dolog ahhoz, hogy az idősek életkoruk miatt ne érezzék magukat kiszolgáltatottnak és minőségi életet éljenek. A megfelelő táplálkozás és tápláltsági állapot fontos szerepet tölt be az egészséges idősödés folyamatában. A témához kapcsolódó nemzetközi vizsgálatok (pl.: SENECA study, The AgeingNutrition Project, European Nutrition and Health Report, EPIC-Elderly Study) találhatók ugyan a témában, azonban a magyar adatok hiányoznak. Az OTÁP2014-es vizsgálaton belül a 65 évnél idősebbek tápláltsági állapotára és tápanyag-beviteli értekeire lehet ugyan következtetni, de ez a vizsgálat nem specifikus erre a korcsoportra, és nem követéses, hanem keresztmetszeti.
Célkitűzések: Információ szerzése és elemzése az idős korcsoport táplálkozásáról, szokásairól különös tekintettel a táplálkozási attitűd változására longitudinális vizsgálat keretén belül. Alultápláltság rizikó szűrés és a tápláltsági állapot validált eszközzel történő monitorozása és értékelése longitudinális vizsgálat keretén belül.
Minta, módszerek: A vizsgálatba bevont személyek - Önállóan élő idősek (Milton Friedman Egyetem Idős Akadémiájának hallgatói) és a XI. kerületi önkormányzat 60+ programjának résztvevői, budapesti idős otthonokban élők.
A felméréshez használt módszerek: A táplálkozási szokásos rögzítése a validált 3-napos táplálkozási napló / 2x24 órás recall segítségével; alultápláltság rizikó szűrés az idősekre validált Mini Nutritional Assessment (MNA) felhasználásával; a tápláltsági állapot meghatározása INBODY-770 / INBODY 170-es készülékkel; táplálkozási attitűd vizsgálat Likert skálával / Osgood -skálával.
Adatelemzés: a tápanyag-beviteli értékek elemzése NutriComp tápanyagszámító szoftverrel; az adatok értékelése (leíró statisztika, szignifikancia vizsgálat, összefüggés vizsgálat), SPSS statisztikai/Excel programmal.
Várható új tudományos eredmények: A vizsgálat új adatokat szolgáltat az idősek táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról és a táplálkozáshoz való viszonyuk változásáról követéses vizsgálat keretében. Ennek alapján azonosítani lehet a táplálkozási hibákat, ezek hatását a tápláltsági állapotra, és javaslatot lehet tenni azok korrigálásra és szükség esetén a táplálkozási attitűd befolyásolására. Az eredmény hozzájárul a vizsgált korcsoport egészségének megtartásához, és az egészségben eltöltött évek számának növeléséhez.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2024-09-01