Thesis supervisor: István Papp
co-supervisor: Anita Szegő
Location of studies (in Hungarian): Szent István Egyetem, Budai Campus Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
Az uborka sótűrésének a termesztés során fokozott jelentősége van, az elérhető hozam mennyiséget a tolerancia gyakran befolyásolja. Szelektált genotípusok jellemzésével keressük a sótoleranciában megjelenő különbségek élettani alapjait és molekuláris biológiai hátterét. E mellett az indukált abiotikus stressz tolerancia mechanizmusait is vizsgáljuk modellnövényen (lúdfű) és uborkán. Uborka esetében célunk ilyen módon fokozott stressztűrést elérni, ami például a tápanyag-utánpótlásban jelenthet előnyt. A munka során biokémiai, fehérje analitikai és molekuláris biológiai módszerek egyaránt alkalmazásra kerülnek. A kísérleteket a SZIE Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékkel, valamint a ZKI Zrt-vel együttműködésben végezzük.