Personal data sheet
personal data approved: 2023. IX. 11.
Personal data
name P. Balázs Szabó
name of institution
doctoral school
SzTE Doctoral School of Environmental Sciences (Supervisor)
the share of work in the different doctoral schools. SzTE Doctoral School of Environmental Sciences 100%
Contact details
E-mail address szpbmk.u-szeged.hu
phone number +36 62 546-035
Academic title
scientific degree, title Ph.D.
year degree was obtained 2009
discipline to which degree belongs food sciences
institution granting the degree Corvinus University of Budapest
scientific degree, title Habilitation
year degree was obtained 2022
discipline to which degree belongs food sciences
institution granting the degree University of Debrecen
Employment
2000 - University of Szeged
university professor or researcher
Thesis topic supervisor
number of doctoral students supervised until now
number of students who fulfilled course requirements
students who obtained their degrees:
present PhD students:
(50%) Ádám Lőrincz (PhD) (2026/08)  DSES3-SzTE
(50%) Eszter Szőke-Trenyik (PhD) (2026/08)  DSNFS
(50%) Krisztina Varga (PhD) (2026/08)  DSES3-SzTE
  Thesis topic proposals
Research
research area Food technologies, functional products, product development, raw material and product testing, food safety, healthy nutrition
research field in which current research is conducted food sciences
agricultural engineering
Publications
2023

Szőke-Trenyik Eszter, Tamás Hunor, Bakos Tiborné, Szabó P. Balázs: Különböző rostdúsító anyagok alkalmazása kenyérben, In: Dobozi, Réka; Mihalkó, József; Pappné, Dr. Sziládi Katalin (szerk.) Műszaki, technológiai és gazdasági kihívások a 21. században nemzetközi magyar nyelvű tudományos konferencia előadások és poszterek összefoglalói, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar (2023) p. 102.
type of document:
language: Hungarian
2023

Szőke-Trenyik Eszter, Szabó P. Balázs: Kék és bíborbúza genotípusok lisztjeinek és a belőlük készült termékek hazai ismertségének feltérképezése, In: Lugasi, Andrea (szerk.) Tanulmánykötet 2023 a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLV. Vándorgyűlésén (Szeged, 2022. október 20-22.) elhangzott előadások alapján, Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2023) pp. 107-114.
type of document: Part of book/Szaktanulmány (to be translated)
language: Angol, Magyar
2022

Koncsek Arnold, Szokol Lajos, Krizsa Vivien, Daood Hussein G., Helyes Lajos, Véha Antal, Szabó P. Balázs: Fractional Factorial Design and Desirability Function-Based Approach in Spice Paprika Processing Technology to Improve Extractable Colour Stability, POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES 72: (1) pp. 91-100.
type of document: Journal paper/Article
language: English
URL 
2022

Szőke-Trenyik Eszter, Véha Antal, Bakos Tiborné, Szabó P. Balázs: Az őszi búza minőségvizsgálatában alkalmazott analitikai módszerek és eszközök, ÉRTÉKÁLLÓ ARANYKORONA 22: (5-6) p. 14.
type of document:
language: Hungarian
URL 
2022

Balázs P. Szabó, Antal Véha, Eszter Szőke-Trenyik: Relationship between kernel hardness of wheat and kernel content parameters of flour milled from it, In: Raspor, Peter; Vovk, Irena; Ovca, Andrej; Smole Mozina, Sonja; Butinar, Bojan; Jevsnik, Mojca (szerk.) CEFood Congress Book: Food, technology and nutrition for healthy people in a healthy environment, European Declaration on Food, Technology and Nutrition Network (2022) p. 272.
type of document:
language: English
2021

Szabó P. Balázs: Aszalás - Kisüzemi és házi élelmiszer-előállítás II., Szaktudás Kiadó
type of document: Book/Monography
language: Hungarian
2021

Szabad Alex, Trenyik Eszter, Szabó P. Balázs: Fehérje komplettált gabonatartalmú szeletek kifejlesztése és piaci helyzete, JELENKORI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI FOLYAMATOK 16: (1-2) pp. 43-55.
type of document: Journal paper/Article
language: Hungarian
URL 
2021

Szőke-Trenyik Eszter, Szabó P. Balázs: Korszerű táplálkozási trendek a sütőiparban, In: Biró, Lajos; Gelencsér, Éva; Lugasi, Andrea; Rurik, Imre (szerk.) MAGYAR TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS GYŰLÉSE PROGRAM és ELŐADÁS-ÖSSZEFOGLALÓK, Magyar Táplálkozástudományi Társaság (2021) pp. 25-25.
type of document:
language: Hungarian
2020

Magyar Zoltán, Véha Antal, Szabó P. Balázs: Examination of milling technological properties of different wheat varieties, PROGRESS IN AGRICULTURAL ENGINEERING SCIENCES 16: (S1) pp. 75-86.
type of document: Journal paper/Article
number of independent citations: 3
language: English
URL 
2020

Véha Antal, Bakos Tiborné, Szabó P. Balázs: Az élelmiszerbiztonság gyakorlata a modern malom- és takarmányiparban, ÉRTÉKÁLLÓ ARANYKORONA 20: (9) pp. 6-10.
type of document: Journal paper/Article
language: Hungarian
URL 
Number of independent citations to these publications:
Scientometric data
list of publications and citations
number of scientific publications that meet accreditation criteria:
151
number of scientific publications:
154
monographs and professional books:
2
monographs/books in which chapters/sections were contributed:
2 
number of independent citations to scientific publications and creative works:
220