Thesis supervisor: Károly Dublecz
Location of studies (in Hungarian): MATE Georgikon Campus Abbreviation of location of studies: GEOC
Description of the research topic:
A kutatási téma ismertetése:
A rovarfehérje előállítása világszerte intenzíven növekszik. Európában és hazánkban is megjelentek az első ilyen vállalkozások. A közeljövőben várható, hogy felhasználása lehetővé válik a gazdasági állatok tápjaiban is. Az európai és a hazai állati termékelőállítás legnagyobb kiszolgáltatottságát az importált szójadara jelenti, aminek legalább részleges kiváltása hazai előállítású fehérjeforrásokkal jelentősen csökkentené a takarmányozás kiszolgáltatottságát. A rovarfehérjét többnyire különböző szerves hulladékok, melléktermékek bázisán lehet előállítani, ami miatt könnyen beilleszthető a körforgásos gazdálkodás egyre népszerűbb modelljébe. Miután hazánkban a baromfi hús és étkezési tojás előállítás meghatározó szerepet játszik a lakosság fehérjeellátásában és az agrárágazat exportjában egyaránt, célszerű megvizsgálni a rovarfehérje felhasználásának lehetőségét. Kutatásunkban elsősorban a rovarlisztek fehérje minőségének értékelésére és az állati termékelőállítás hatékonyságára, a termékminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatát tűztük ki célul. Kísérleti állatként a legintenzívebb fehérjekonverzióra képes brojlercsirkét és a tojótyúkot fogjuk használni. A munka során laboratóriumi méréseket, emésztési kísérleteket és termelési vizsgálatokat tervezünk végezni.
A kutatási téma előzményei:
A MATE Georgikon Campus Takarmányozási és Takarmányozás-élettani Tanszékén több évtizede folynak kutatások a különböző gazdasági állatfajok fehérjeellátásával kapcsolatban. A baromfi takarmányok fehérje és aminosav értékelése jelenleg is az egyik fontos kutatási területet jelenti. A tanszék rendelkezik minden olyan feltétellel (anyagcsere ketrecek, laboratórium, takarmánykeverő stb.), amelyek a kutatások elvégzéséhez szükségesek.