Thesis supervisor: Ildikó Jócsák
co-supervisor: Sándor Keszthelyi
Location of studies (in Hungarian): MATE-Növénytermesztési Tudományok Intézet Abbreviation of location of studies: MATE
Description of the research topic:
A növényi stresszállapotot előidéző környezeti hatások szántóföldi körülmények között szinte sohasem fordulnak elő önállóan. Az együttesen megjelenő stresszhatások vizsgálata a mezőgazdasági kutatások megkerülhetetlen feladata a takarmányozásban felhasználásra kerülő növényfajok termésbiztonságának és elvárt minőségének megteremtése érdekében. A vizsgálatok célja biotikus és abiotikus stresszorok által egyedileg és kombináltan előidézett hatások korai, a látható szimptómák megjelenése előtti fellépésének detektálása és mértékének meghatározása. Ennek érdekében in vivo módon, biofoton emissziót mérő képalkotó eljárás alkalmazásával feltérképezésre kerül a stresszállapot kialakulásának folyamata, valamint a fotoszintetikus rendszer működése. Továbbá in vitro vizsgálatokkal feltárásra kerülnek a stressz megjelenését követő szabadgyökképződést jelző lipidoxidációs folyamatok, valamint enzimatikus anitoxidatív válaszreakciók és. E kísérletes felméréseket támogatandó transzkriptóma analízis eredményei rámutatnak a stresszfolyamatok génexpressziós hátterére. Így megismerhetővé válnak az egyedileg és kombináltan fellépő, növényre káros folyamatok, illetve az azok mérséklésére külsőleg adagolt protektív vegyületek hatásai. Mindezen munkák eredményeként lehetőség nyílik a környezeti stresszorokkal szemben toleráns, takarmányozásban felhasználható fajok szaporító anyagainak szelekciójára, valamint a magasabb termésbiztonságot eredményező stresszmérséklő vegyületek termesztéstechnológiai beépítésére. A gazdasági állatok bevonásával végzett emészthetőségi és biológiai értékmérő vizsgálatok, valamint táplálóanyag-tartalmi elemzések nagymértékben elősegítik az állatok igényeit kielégítő takarmányozási alapok és szemlélet megteremtését. E kísérletes munka legfőbb hozadéka, hogy elérhetővé válik a különböző takarmánynövények minőségi és mennyiségi értéknövekedése.
Required language skills: angol Number of students who can be accepted: 1